Watervallen en spelende olifanten

11 november 2016 13:00

De zip-reis is voorbij gevlogen! Als afsluiter van deze bijzondere week hebben we de Victoria Falls bezocht. Jaco is met ons mee naar Zimbabwe. Hij vertelt hoe hij het deze week vond…

“Vandaag hebben we de Victoria Falls bezocht. Al ver van te voren kunnen we het geluid van de breedste waterval van Afrika horen. De kolkende watermassa maakt enorme indruk op mij. Ik voel me best klein als ik voorzichtig over de rand zo'n honderd meter de diepte in kijk. Na het lopen in de brandende zon is de mist die opstijgt uit de kloof heerlijk verkoelend. De bomen die hier op de rand groeien, zijn groen. Dankzij de mist hebben ze altijd genoeg water. Zo'n vijftig meter verderop zijn de bomen uitgedroogd, net zoals in de rest van Zimbabwe. De gevolgen van El Niño zorgen er voor dat Zimbabwe minder regen krijgt en dat de regentijd later aanbreekt.”

Regen
“Een paar uur later varen we in een boot over de Zambesi. Er hangt inmiddels een donkere lucht boven de waterval. De bliksem wordt opgevolgd door zwaar gerommel. Dan is het zover: de wind steekt op en ineens valt er een flinke regenbui uit de hemel. Er stijgt een gejuich op uit de boot. Ondanks dat we nat worden, zie ik alleen maar lachende gezichten. Ik heb nog nooit een groep Nederlanders zo blij gezien met een regenbui. De stemming wordt nog beter als we spelende olifanten in het water zien. Tijdens de zonsondergang ben ik opgelucht. Eindelijk is de regenperiode aangebroken. Nu komt alles goed. Plots bedenk ik me dat de gezinnen nu juist harder moeten werken op het land, terwijl de eerste oogst nog weken op zich laat wachten. Ook nu hebben de boeren kwalitatief goed voedsel nodig!”

Hoop
“We hebben de afgelopen week met eigen ogen gezien hoe de projecten van World Vision gezinnen de droogte door helpen. We zagen het ziekenhuis, waar moeders kunnen logeren voordat zij bevallen. We hebben gezien dat moeders samenwerken om hun jonge kinderen gevarieerd voedsel te geven. We hebben gezien dat kinderen op school te eten krijgen, zodat zij aan hun toekomst kunnen werken. De ouders van deze kinderen kregen hulp met landbouw- en irrigatieprojecten, zodat zij met hard werken er voor kunnen zorgen dat zij ook gevarieerd eten hebben in de droge periode van april tot september. In sommige gevallen sparen de gezinnen uit een dorp twee of drie euro. Gezamenlijk beslissen zij hoe ze dit geld het best kunnen besteden. Ik ben erg onder de indruk van de trotse vaders en moeders die de geboden kansen met beide handen aanpakken en er een succes van maken. Het is fantastisch om te zien hoe bijna 20.000 kinderen die uren naar school lopen, elke dag een maaltijd krijgen op school en om te zien hoe hun ouders een opleiding en steun krijgen van World Vision."

Steun
"Tegelijk weet ik dat er nog veel hulp nodig is. De gezinnen zijn zo arm en er zijn nog zoveel gezinnen in Zimbabwe die niet onder deze projecten vallen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er geld opgehaald wordt. Als je slechts één dag niet eet tijdens de Zip your Lip-actie kun jij ze al helpen. Jij doet toch ook mee?"

Meld jouw school of jeugdgroep aan voor Zip your Lip om samen met ons mee te vechten tegen honger!