Veelgestelde vragen
Met Zip your Lip, de jongerenactie van World Vision, laten al meer dan 30 jaar duizenden jongeren zich sponsoren om 24 uur niet te eten. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Hieronder hebben we meest gestelde vragen onder elkaar gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail ons dan!
Je kunt meedoen door je met je school of jeugdgroep aan te melden. Dat kan hier. We maken dan een mooie actiepagina aan voor jouw school/groep. Op deze actiepagina kunnen de jongeren zich aanmelden door op 'ik doe mee' te klikken.
Met veel liefde sturen we jullie een informatiepakket op (met leuke gadgets).
Jazeker! Je kunt hier dan een eigen actiepagina aanmaken door op 'ik doe mee' te klikken. Deze actiepagina kun je delen met je vrienden, familie en buren.
Met onze Xperiencetour! Om jongeren enthousiast te maken voor de actie kunnen wij (gratis) langs komen voor een Xperiencetour. Deze tour kan op meerdere manieren worden vormgegeven. Lees hier alles over wat een Xperiencetour is.
Vraag het Zip your Lip-informatiepakket aan! Ook kun je de introductiepresentatie downloaden om je collega's mee te nemen in je enthousiasme over Zip your Lip. Je vindt de presentatie onderaan deze pagina als download.
Ja, iedereen kan meedoen! Als je gezond bent kan je meedoen aan de challenge om 24 uur niet te eten. Slik je medicijnen, ben je geregeld ziek of zijn er andere medische condities? Overleg dan eerst even met een arts. Natuurlijk kan er ook worden gekozen om het 24 uur vasten op een andere manier in te richten: Wat dacht je van de challenge om 24 uur zonder telefoon te doen? Dat is misschien wel moeilijker dan een dag niet eten?!
De meeste mensen kunnen prima 24 uur lang zonder voedsel. (Zie ook ‘Kan iedereen meedoen?’). Het is belangrijk dat er genoeg vocht binnenkomt. Blijf dus goed drinken.
Maakt u als ouder zich zorgen over het vasten? Neem dan eerst contact op met een arts.
De meeste mensen kunnen prima 24 uur lang zonder voedsel. Het kan zelfs ‘reinigend’ werken. Je spijsvertering kan namelijk vetcellen afbreken omdat het niet continu bezig is met de verwerking van inkomend voedsel. Dit is een natuurlijk proces. Dode, zieke en versleten cellen worden hierbij afgebroken door je lichaam.
Hoe jongeren 'niet eten' ervaren is heel verschillend. Sommige tieners voelen zich juist beter omdat ze alle ongezonde tussendoortjes laten staan. Anderen merken dat ze minder energie hebben. Slaap en voldoende (water/thee) drinken zijn belangrijk. Zorg dus dat je goed voorbereid bent door uitgerust aan de actie te beginnen.
Wij adviseren NIET om langer dan 24 uur te vasten. Tot 24 uur verbrandt je lichaam voornamelijk vetten. Wanneer je langer dan 24 uur niet eet, gaat je lichaam eiwitten uit spiermassa en andere weefsels halen. Wil je jezelf toch extra uitdagen? Vast dan bijvoorbeeld meerdere dagen, maar niet achter elkaar. Plan bijvoorbeeld een maand waarin je elke week een dag niet eet – ook genoeg uitdaging toch?
Bekijk in dit filmpje waarom gezonde voeding essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen.
24 uur niet eten is niet niks! Let op dat er gestart wordt met een lichte maaltijd en dat er niet teveel gegeten wordt. Het lichaam moet namelijk weer even wennen aan voedsel. Wat is een lichte maaltijd? Denk hierbij aan:
- Fruit
- Speltbrood, witbrood, crackers, beschuit
- Beleg: Hollandse Goudse kaas, zacht gekookt eitje, rosbief, kipfilet, jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
- Groente: Kook de groente goed. Kies voor groentes als: spinazie, andijvie, rucola, wortelen, asperges en alfalfa.
In 2019 is er een artikel gepubliceerd in het prestigieuze blad ‘New England Journal of Medicine’ (NEJM) over het effect van regelmatig vasten (intermittent fasting). Lees het hier.