"We say welcome to you from the Netherlands"

10 november 2016 13:00

Hoe leuk is het als je docent bent en je op reis les mag geven?! Lisette en Martin zijn met ons mee naar Zimbabwe. Tijdens ons bezoek aan een lokale school mochten zij hier zelf een les geven aan de kinderen! Lisette vertelt hoe het was... 

“Dag drie op projectbezoek. Met frisse moed en veel zin gingen we op pad in onze jeeps. Na twee uur rijden op de hoofdweg in Zimbabwe kwamen we aan bij het World Vision-kantoor. World Vision heeft veel werknemers en kantoren in Zimbabwe. Goed om te zien hoe mensen hier aan het werk zijn! Een klein ritje verder arriveerden we bij Chiobomba Primary School. Een school met 265 leerlingen en zes docenten. Alweer werden we door veel kinderen in uniform opgewacht en verwelkomd met een Afrikaans lied en dans.”

Lesgeven in Zimbabwe
“Vandaag mochten Martin en ik samen een les geven. Stel je voor: een klein klaslokaal met posters aan een afbladderende muur, krukjes als stoelen en vijftig kinderen in één lokaal. Ze hebben geen schriftjes of pennen, geen tekstboeken en ga zo maar door. En toch weer die blijdschap! We hebben ze wat verteld over Nederland, liedjes over Jezus gezongen, buiten met de kinderen gevoetbald en spelletjes gedaan. Voor veel kinderen ben ik de eerste blanke die ze zien. Ze raken je armen en je gezicht aan, omdat het voor hen nieuw is. Ze voelden aan mijn haar omdat het zacht is en niet kroezig.

Ik heb gesprekken gevoerd met docenten. Onder andere met Faith. Een geweldige vrouw die docent is geworden omdat ze een passie heeft voor leerlingen. Ik vraag aan haar hoe het kan dat de mensen hier zo blij zijn. Overal waar we komen worden we begroet met dansen en zingen. Daarop gaf zij het antwoord: “Door ons geloof in God. Hij zorgt altijd voor ons.” Waar wij weleens klagen over dingen in ons land, zijn zij dankbaar met dingen die voor ons klein zijn, maar voor hen zeer groot. Ze zei dat ze voor ons heeft gebeden voordat we waren aangekomen.”

Hoop in hun ogen
“Zoals ik eerder vertelde, werden we verwelkomd door gezang. Een prachtig meerstemmig kinderkoortje stond voor ons een zelfgemaakt lied te zingen: “We say welcome to you from the Netherlands.” Dat raakte me wel. Natuurlijk kennen we allemaal beelden van kinderen die honger hebben, die armoede kennen en zelfs weinig water hebben. Om hier te zijn, om het echt te zien, dat is een harde wereld. Tijdens het zingen van deze onschuldige kinderen zag ik wederom hoop in hun ogen. Bijzonder om Gods licht in hun te zien, in een voor hun vaak zo donkere wereld.”

“We kunnen echt het verschil maken!”
“Ik vind het geweldig dat World Vision hier zoveel doet. Doordat we met kinderen in Nederland geld ophalen voor Zip your Lip, krijgen de kinderen hier elke dag te eten. Voor kinderen die ’s ochtends drie uur moeten lopen en ’s middags in de hete zon en veertig graden, is die ene maaltijd van belang. Het is nog steeds te weinig om normaal te kunnen functioneren, maar het begin is er! Ik ben dankbaar dat ik met Zip your Lip de wereld van de mensen hier een stukje beter kan maken. Kinderen, volwassenen, ouderen, het maakt niet uit wie. We kunnen echt het verschil maken! Ik zal de kinderen, hun blijdschap en enthousiasme voor altijd meedragen in mijn hart en in mijn gebeden.”

Meld jouw school of jeugdgroep aan voor Zip your Lip om samen met ons mee te vechten tegen honger!