Aanstekelijke blijdschap

09 november 2016 14:00

Onze Zip-reizigers hebben gister een opvangcentrum voor zwangere vrouwen en een school bezocht. Wat een mooi ontvangst kregen zij van de vrouwen en kinderen! Vandaag deelt Norbert zijn ervaring én het verhaal van Sensaleni. 

“Vandaag was een bijzondere dag in Zimbabwe! Toen ik vanochtend wakker werd, moest ik toch even uit het raam kijken om me te realiseren dat ik echt in Afrika ben! Het voelt nog steeds zo onrealistisch. Je ziet veel beelden van Afrika op televisie, maar om hier echt te zijn is geweldig!”

Vrouwenopvang
“Het eerste project wat we vandaag bezochten was een ziekenhuis. In het ziekenhuis is een afdeling ingericht voor zwangere vrouwen. Zij komen hier als ze 36 weken zwanger zijn en blijven tot ze gaan bevallen.

Ik sprak met Sensaleni, een jonge vrouw van 26 die in verwachting is van haar tweede kind. Sensaleni is maar drie jaar ouder dan ik zelf ben en ze heeft al een zoontje van zeven! Ze woont veertig kilometer bij het ziekenhuis vandaan en is helemaal komen lopen, wat ik echt bizar vind! Veertig kilometer lopen in de hitte, zonder eten of drinken.

Sensaleni slaapt in een enorm kleine ruimte waar nog tien andere vrouwen slapen. In de hoek van de kamer staat een klein kastje waarin ze het eten wat ze hebben bewaren. Er liggen maar een aantal tomaten en uien in het kastje. Meer niet. Sensaleni eet maar één maaltijd per dag omdat er gewoon geen eten is. Voor deze vrouwen is het zo belangrijk dat ze meer eten op een dag. Helemaal met een kleine in hun buik! De meeste van deze vrouwen zijn de hele dag misselijk, duizelig en hebben honger.

Sensaleni vertelde mij dat ze Christen is en dat ze steun en hoop vind in haar geloof. Het raakte mij echt om te merken dat haar geloof haar zoveel kracht geeft! Ze dankt God voor alles wat ze krijgt en heeft een geloof waar ik echt tegen opkijk.”

“Nu ik hier in Zimbabwe rondloop kan ik zeggen dat het mijn hart echt gebroken heeft”
“Na het ziekenhuis kwamen we aan bij een basisschool. En wat een ontvangst kregen we daar! Overal dansende en zingende kinderen. Geweldig! De kinderen waren zo vrolijk en het raakte mij enorm dat deze kids, met het weinige wat ze hebben zo vrolijk kunnen zijn! Hun blijdschap was zo aanstekelijk dat we allemaal helemaal vrolijk werden en gewoon niks anders wilden doen dan met deze kinderen spelen en met ze mee dansen en zingen. Na een tijdje spelen en dansen realiseerde ik me dat deze kinderen wel naar school gaan maar eigenlijk nauwelijks tot geen toekomst hebben.

Voordat deze reis begon en ik nadacht over wat ik allemaal zou gaan zien, kwam er een lied in mijn hoofd waarin wordt gezongen: "Break my heart for what breaks Yours". Nu ik hier in Zimbabwe rondloop kan ik zeggen dat het mijn hart echt gebroken heeft. Vooral vandaag met Sensaleni en alle geweldige kids.

Daarom kan ik ook niks anders doen dan iedereen oproepen om mee te doen met Zip your Lip! Laten we ons samen inzetten om vrouwen zoals Sensaleni en deze geweldige kinderen een betere toekomst te geven. Zij verdienen het zeker! Help jij mee?”

Meld jouw school of jeugdgroep aan voor Zip your Lip om samen met ons mee te vechten tegen honger!