Happy people all over the place!

08 november 2016 12:00

Gister hebben Lisette, Herman, Martin, Norbert, Rick, Jaco en Fred een ondervoedingsproject van World Vision in Lupane bezocht. Hier hebben zij bijzondere momenten meegemaakt. In deze blog delen zij deze momenten met ons! 

“De dag begint al vroeg. Om zeven uur vertrekken we voor een lange rit naar Lupane. We komen samen in het kantoor van World Vision. Een groot gezelschap van medewerkers heet ons van harte welkom. Ze zijn blij met onze aanwezigheid en willen ons graag vertellen over het werk dat ze doen voor de mensen die getroffen zijn door de grote droogte.”

“Je vraagt je vaak af waar ze heen gaan”
“Met vier terreinwagens rijden we samen over een hobbelige weg tientallen kilometers door een bijna herfstachtig landschap. Het is inmiddels zomer, het seizoen waarin er regen moet vallen en de bomen bladeren moeten hebben. Er zitten bijna geen bladeren aan de bomen en de bodem is kurkdroog. Het gras is geel en levert nauwelijks voedsel voor het vee dat we onderweg langs de weg zien grazen.

Tussen de bomen zien we steeds vaker hutten staan. Af en toe zien we daar mensen rondlopen. Langs de weg komen we veel mensen tegen die te voet op weg zijn; je vraagt je vaak af waar ze heen gaan. Ook kinderen in schooluniforms zien we regelmatig onderweg. Daarvan is duidelijk waar ze heengaan, soms lopen ze wel tien kilometer om naar school te gaan!”

Projecten voor gezonde voeding
“We stoppen uiteindelijk bij een plek waar een grote hut en een paar andere gebouwen staan. We staan nog niet stil of horen moeders zingen die hun kind op de armen of in een doek op de rug hebben. Het vrolijke gezang is een heel warm welkom!

In de grote hut krijgen we uitleg over dit project. Moeders komen elke dag met hun kind naar dit centrum. Het is door vrouwen uit de buurt georganiseerd. Ze zorgen ervoor dat jonge kinderen uit de omgeving ten minste één voedzame maaltijd per dag krijgen. De maaltijd is gemaakt op een basis van maïspap met ingrediënten als spinazie, pompoen, pindakaas, suiker en zout; alle elementen uit de schijf van vijf.

De moeder van Mathias (1,5 jaar) vertelt hoe blij ze hiermee is. Alleen zou ze haar kind het gezonde voedsel niet kunnen bieden. Nu krijgt hij in ieder geval elke dag goed eten. Elke week wordt Mathias gewogen. Nu is hij weer op gewicht en blij!

De ingrediënten die nodig zijn nemen de moeders elke ochtend mee. Zo dragen ze elk bij. Verse groenten komen uit de moestuin die in de buurt is aangelegd. Met hulp van een pomp weten ze water uit een droge rivierbedding op te pompen voor de groenten. Wat niet zelf gebruikt wordt, komt op andere plekken van pas en levert weer wat geld op voor de gemeenschap.

Bij dit project wordt de verantwoordelijkheid helemaal bij de lokale bevolking gelegd. Ze worden ondersteund door medewerkers van World Vision en de overheid.”

Meld jouw school of jeugdgroep aan voor Zip your Lip om samen met ons mee te vechten tegen honger!