Zip your Lip bestaat 30 jaar!

14 september 2021 07:30

 Al 30 jaar lang heeft Zip your Lip impact. Wij enthousiasmeren jongeren om 24 uur  je eten te laten staan en daarmee geld op te halen voor leeftijdsgenoten die écht geen eten hebben. Waarom? Omdat maar liefst 1 op de 8 mensen elke dag met honger naar bed gaat. Met deze actie creëren wij impact, zowel dichtbij als ver weg!

 

De impact dichtbij is te merken: al ruim 200.000 jongeren lieten hun eten staan voor leeftijdsgenoten. Zij ervaarden hoe het is om écht honger te hebben en maakten mee dat ze van betekenis kunnen zijn voor anderen. Marlieke Brandsen, Youth Ambassador van de Zip-reis 2010 zei er het volgende over: “Onmacht, frustratie en verdriet kunnen omzetten in bewustwording en actie: dat betekende het voor mij om Youth Ambassador voor Zip your Lip te zijn. Een onvergetelijke ervaring die mijn blik op de wereld voorgoed heeft verruimd.”

Ook Claire Barnhoorn heeft diverse malen Zip your Lip georganiseerd. Zij herinnerd zich de actie nog heel goed: “Vanaf dat ik zes jaar oud was, voelde ik dat ik door de plek van mij geboorte veel voorrechten hadden die voor andere mensen in wereld niet zo gewoon waren. Ik wist dat ik daar iets aan wilde doen. Ik geloof dat veel mensen iets willen doen, maar het voelt soms als een druppel op een gloeiende plaat. Door Zip your Lip te organiseren en als Youth Ambassador aan de slag te zijn, kreeg ik de kans om leeftijdsgenoten en volwassenen in mijn omgeving te laten zien dat je echt het verschil kunt maken. Ik kon er mijn passie in kwijt, die ik tot op de dag van vandaag heb, in kwijt!”

Daarnaast is de impact ook ver weg te zien. Er zijn al veel landen geholpen door Zip donaties: Soedan, Angola, Afghanistan, Kosovo, Zimbabwe, India, Hoorn van Afrika, Cambodja, Oeganda, Tanzania en Congo. Door de jaren heen wordt er voor verschillende voedselprojecten gezipt. Dit jaar is dat voor het project in Angola, waar kleine Beto woont. Hij was eerst ernstig ondervoed, maar is dankzij de hulp van World Vision volledig hersteld. Zo verteld zijn moeder Ndahambelela over hem: "Nu lacht en speelt hij. Ik maak me geen zorgen over hem zoals ik vroeger deed. Het belangrijkste dat ik voor Beto wil, is dat hij gezond blijft"

 

Wij vinden het gaaf om te zien hoeveel impact Zip your Lip heeft. Wij gaan door met vechten tegen honger! Doe jij met jouw school mee?

 

mijn school aanmelden