2.1 miljard mensen hebben geen toegang tot water – Waarom is water zo belangrijk?

20 maart 2020 16:41

Wij Nederlanders kunnen er wat van als het gaat om het gebruik van water. Zo’n 17 miljoen Nederlanders gebruiken gemiddeld 120 liter schoon drinkwater per dag. Terwijl 2.1 miljard mensen op de wereld helemaal geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Waarom is water zo belangrijk?

De mens kan maximaal 3 dagen zonder water en het is daarom een eerste levensbehoefte. Zo Water heeft vier belangrijke taken die ervoor zorgen dat wij gezond blijven. Zo dient het als bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel en houdt het ook ons lichaam op temperatuur.

Het is dus belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt. Wanneer dit niet gebeurt, kan het water in jouw lichaam niet meer voldoende voedingsstoffen door jouw lichaam pompen. De cellen krijgen onvoldoende voedingsstoffen waardoor jij je duizelig en slap zult voelen, maar ook zal het te merken zijn in je concentratieniveau

Als het vochttekort blijft toenemen, worden de gevolgen steeds ernstiger. Zo krijg je last van diarree en moet je overgeven, waardoor het vochtverlies alleen maar gestimuleerd wordt. Je krijgt last van een lage bloeddruk en een verhoogde hartslag, dat op een gegeven moment fataal kan zijn.

Het is belangrijk dat we ons blijven inzetten om mensen te helpen die zonder drinkwater zitten of kilometers ervoor moeten lopen. World Vision helpt gezinnen en dorpen door onder andere een waternetwerk aan te leggen. Het zorgt ervoor dat mensen voldoende water kunnen drinken en niet meer kilometers hoeven te lopen.

Ook wordt het water gebruikt voor landbouw en bevat het water geen gevaarlijke bacteriën meer die ons ziek kunnen maken. Doordat de zorgen over water weggenomen worden, kunnen mensen zich meer focussen op andere dingen, zoals studeren.

Wil jij weten hoe jij kunt helpen? Bezoek dan onze actiepagina.