Internationale dag van de Rechten van het Kind

20 november 2019 15:47

Het is vandaag wereldwijd de Internationale dag van de Rechten van het Kind, ook wel "Universal Children's Day" genoemd. Wat houdt dit eigenlijk in? Op 20 november 1989 is het internationale verdrag opgesteld door UNICEF en de Europese Unie. Inmiddels is dit ondertekend door 191 van de 193 landen wereldwijd. Deze landen gaan daarmee de verplichting aan om voor de rechten van de kinderen op te komen in hun land, en deze ook altijd te beschermen.

Een heel mooi verdrag dus op papier, alleen helaas wordt er in werkelijkheid niet altijd zo naar geleefd. Essentiële kinderrechten als recht op onderwijs, recht op veilig en gezond leven, en het recht om op te groeien bij familie. Helaas nog steeds ondenkbaar voor miljoenen kinderen vandaag de dag. Zo zijn er nog veel meer rechten opgenomen in het verdrag, die allemaal bijdragen aan een beter leven voor het kind. Deze rechten zijn voor ons in Nederland zo voor de hand liggend. Wij beseffen het vaak niet eens. Voor veel kinderen op de wereld bestaat er een hele andere realiteit. 

Elk jaar op 20 november staan we stil bij deze rechten. We mogen ook in beweging komen om meer van die belangrijke rechten werkelijkheid te maken voor kinderen. Bijvoorbeeld dat wij vandaag nog in actie komen voor kinderen als Nuri uit Bangladesh (bovenstaande foto). 

Bij World Vision hebben we gezien dat jongeren het verschil kunnen maken voor hun leeftijdsgenoten in andere landen. Daarom moedigen wij jou vandaag aan om hier iets mee te doen. Doe mee met Zip your Lip en maak het verschil!