Het verhaal van Nasima

31 mei 2019 09:26

Nasima (1 jaar) ligt vanuit haar bedje rond te kijken. Haar moeder Gulbibi (20) schommelt haar zachtjes heen en weer in de kleine tent waar ze nu wonen. Drie maanden geleden heeft het gezin hun huis achter zich gelaten, op zoek naar eten. Door de droogte was de oogst mislukt en de voedselvoorraad was op. De dieren konden ze niet meenemen. Waarschijnlijk zijn ze doodgegaan.

Nasima was ernstig ondervoed en haar moeder heeft haar naar een mobiele kliniek van World Vision gebracht. Het kleine meisje was erg dun, zag wit en had geen energie. Ze kreeg Plumpy-Nut; een pasta vol met vitaminen om weer op kracht te komen. Sinds haar bezoek aan de kliniek is ze aangekomen en gaat het weer goed met haar gezondheid!

“In één maand komen er 45-50 patiënten naar de kliniek die ondervoed zijn. De meeste patiënten hebben diarree en geven over. Eén van de redenen is slechte hygiëne. Vaak raken ze ondervoed.”

– dokter Teimor, World Vision Kliniek.

In Afghanistan is het de laatste jaren erg droog. Dit komt doordat het weinig regent en in de winter te weinig sneeuw valt om een voorraad aan te leggen. De langdurige droogte zorgt ervoor dat gezinnen geen eten meer hebben. Kinderen hebben honger en zijn ondervoed. Door mee te doen aan Zip your Lip zamelen jongeren geld in voor kinderen als Nasima. Haar familie moest zelfs hun huis verlaten. World Vision biedt hulp, op de plek waar deze families wonen. Hun huis is hun thuis. Met het geld dat jongeren ophalen, krijgen de families eten (korte termijn oplossing) en toegang tot water (lange termijn oplossing), zodat ze thuis kunnen blijven wonen. Ook krijgen ze voor de lange termijn speciale zaden die tegen de droogte kunnen. Zo lost World Vision het voedseltekort op en strijd daarmee ook tegen het vluchtelingenprobleem.