Zippen voor Afghanistan

12 november 2018 12:15

Het Zip-seizoen is van start gegaan met een geslaagde kick-off op de GSR Rotterdam en daarmee is het nieuwe project geïntroduceerd! Dit jaar komen we onder andere in actie voor kinderen in Afghanistan. In delen van Afghanistan (Badghis en Herat) heeft het al maanden niet of nauwelijks geregend. Daardoor zijn oogsten mislukt en is er veel te weinig eten voor de kinderen en hun families. Ondervoede kinderen zijn zwakker en vatbaarder voor ziektes. Ondervoeding zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze een groeiachterstand oplopen, hartproblemen krijgen of zelfs kunnen overlijden aan diarree. Verschrikkelijk dus! Door te Zippen zetten jongeren zich in om de kinderen in Afghanistan te helpen.

Wat gebeurt er met de opbrengst?

  • We delen water en voedselpakketten uit;
  • We delen speciale ‘droogtezaden’ uit, zodat families in de toekomst zelf eten kunnen verbouwen;
  • We trainen de ouders van de kinderen in hoe ze met deze zaden gezond voedsel kunnen verbouwen;
  • We bouwen waterfaciliteiten en testen of het water schoon is;
  • We geven trainingen over het beheer en onderhoud van water en de waterfaciliteiten;
  • We geven lessen over hygiëne.

 

Het project in Afghanistan
In september 2018 was onze collega, Fred Rietkerk, in Badghis en Herat waar hij met eigen ogen zag wat de droogte betekent voor gezinnen in deze gebieden.

“Het is verschrikkelijk om te zien wat de droogte doet met gezinnen in Afghanistan. Ze raken ontworteld, het scheurt ze los van hun omgeving. Er is daar geen vangnet zoals wij in Nederland kennen, mensen worden volledig afhankelijk van hulp. World Vision wil er alles aan doen om dit te voorkomen en de mensen te helpen zodat ze snel weer hun leven kunnen opbouwen.”

World Vision focust zich op de behandeling van ondervoeding. Alle kinderen worden gescreend en gemeten met behulp van een MUAC (Middle Uppe Arm Circumference). Dit is een bandje met 4 gekleurde zones waarmee het bovenarmpje van het kind wordt opgemeten. Rood betekent ernstig ondervoed. In deze gebieden is 1 op de 3 kinderen ernstig ondervoed.