Liefdevol liefhebben

09 april 2018 16:21

Divine was nog maar een baby toen ze in de bosjes werd gevonden door Leocadie, haar oma. Ze werd gevonden in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Haar ouders hadden haar daar alleen achter gelaten, omdat ze niet voorhaar konden zorgen. Gelukkig vond Leocadie haar en wilde voor haar zorgen.

Divine is nu al 11 jaar oud en ze gaat met erg veel plezier naar school! Ze droomt ervan om een dokter te worden, omdat ze vroeger een hele aardige dokter is tegengekomen. Daarom zegt ze vaak tegen haar oma “Oma, ik wil net zo zijn als die dokter en zorgen voor alle kleine kinderen.”

Leocadie weet dat die droom niet onmogelijk is als Divine naar school kan gaan. Helaas verdient Leocadie heel erg weinig, waardoor het nog niet zeker is of Divine altijd naar school kan blijven gaan.

Om wat geld te verdienen werkt Leocadie, van 67 jaar, op het veld. “Ik vind het werk heel erg zwaar, maar ik heb geen keuze want als ik niet ga hebben wij voor die dag niets te eten.”, zegt ze. Wat gek om dan te bedenken dat als ze 1 dag niet naar haar werk gaat, ze gelijk geen eten heeft voor die avond. Ze heeft geen voorraadkast zoals wij die thuis hebben staan.

Ze verkoopt ook bananen van de bananenbomen die in haar tuin staan. Dat geld gebruikt ze om te betalen voor de school van Divine en een school uniform voor haar te kopen, zoals je op de foto ziet.

Het hutje waarin ze wonen is ook niet meer in een goede staat. Het hutje is gebouwd van modder door een van haar zonen die al overleden is. Het dak is verbogen en er zitten gaten in het dak en de muren, waardoor het koud wordt in het hutje en de regen naar binnen komt. Leocadie maakt zich zorgen dat één van de muren gaat instorten terwijl ze slaapt. Daarom hoopt Leocadie dat het niet gaat regenen, dan zou haar hutje instorten.

Leocadie heeft ervoor gekozen om voor Divine te zorgen, ook al wist zij dat dat betekende dat ze nog harder moest werken om geld te verdienen. Ze moet nu twee buiken vullen in de avond en moet ook nog eens schoolgeld betalen. Ondanks haar leeftijd werkt ze hard zodat de droom van Divine om dokter te worden mag uitkomen. Haar acties laten zien hoeveel ze van haar kleindochter houdt.

Zo houdt God ook onbeschrijfelijk veel van ons. Hij gaf ons Jezus zodat onze zonden vergeven konden worden toen Jezus aan het kruis stierf. Voor onze God is niets onmogelijk en daarom mochten wij afgelopen tijd met Pasen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood! In maart hebben veel scholen hun actiedag gehad in kader van de vastentijd voor Pasen. Wij zijn erg dankbaar voor hun inzet met Zip your Lip. Omdat God zoveel van ons houdt kunnen wij andere liefdevol liefhebben, net als Leocadie en Divine!